Det troliga är att du just har råkat ut för en energitjuv. Ett begrepp som Ingalill Roos inte bara myntat utan också ägnat en stor del av sitt yrkesliv åt att fundera och reflektera kring.
Ingalill är auktoriserad socionom och samtalsterapeut verksam i Göteborg. Hon har skrivit två böcker om ämnet energitjuvar och det är inte osannolikt att det blir en tredje framöver.
Nästan alla har mött dem
– Det var under en skogspromenad för många år sedan som jag började tänka kring det här fenomenet. Hur kommer det sig att vissa människor tar all ens kraft? tänkte jag. Måste det inte, helt enkelt, bero på att de är energitjuvar, funderade jag vidare.
– Jag har ju stött på de här människorna i alla möjliga olika sammanhang, och under mina år som samtalsterapeut har jag förstått att det är något nästan alla har upplevt och som många ser som ett stort problem. Jag har aldrig sett mig själv som författare, men jag kände bara att jag måste verkligen försöka skriva om detta.
Ingalill satte igång och snart hade hon till sin förvåning ett färdigt bokmanus.
– Ännu mer förvånad blev jag när förlaget antog mitt manus rakt av, säger Ingalill.
Fick bokpris
Senare fick Ingalills bok pris för mest sålda pocketbok. Efter det har hon skrivit ytterligare en bok på temat och hon har planer på en tredje.
– Det finns så mycket att säga om det här ämnet. Om jag nämner för någon jag träffar att jag har skrivit om energitjuvar blir reaktionen i 99 fall av 100 ”Åh, vad spännande. Energitjuvar vet jag många”. Det är väl ett kvitto så gott som något på att det här är ett mycket påtagligt problem.
Hur skulle du beskriva en energitjuv?
– Det är en människa som avreagerar sig genom att överföra sina egna inre konflikter på andra. Genom att göra det upplever hon eller han en lättnad och en energikick. Energitjuven upplever en känsla av avlastning genom att lägga över de egna känslorna av olust och obehag.
– Utåt sett kan energitjuven ha en social och väldigt trevlig utsida, men under ytan döljer sig alltid obearbetade konflikter och aggressioner.
Var finns energitjuvarna?
– Överallt. I kärleksrelationen eller familjen, i bekantskapskretsen, i föreningslivet eller på jobbet. Energitjuven kan ha vilket kön som helst och du kan råka ut för honom eller henne i alla sociala sammanhang och i situationer där du ska samarbeta med andra.
Vad händer i den som drabbas?
– Hon eller han tappar sin energi, blir tom och trött och känner sig dränerad. Typiskt är också en känsla av förvirring. Man förstår inte riktigt vad man just varit med om. Vad det egentligen var som hände. Man frågar sig vad man gjorde för fel. Energitjuven är så skicklig på att lägga skulden på någon annan.
Vad blir följden?
– För den som drabbas kan det handla om allt från obehagskänslor till utvecklat utmattningssyndrom. Det beror på omständigheterna, men också på hur man som drabbad hanterar situationen. Nyckeln till att hantera den här typen av situationer är insikt och förståelse. Att förstå att det är just en energitjuv man har framför sig och att skulden inte ligger hos mig. Insikt är som en vaccination mot energistöld. Men insikten kan vara svår att nå eftersom energitjuven ofta agerar väldigt subtilt och förslaget.
Hur skulle du säga att man som chef eller kollega ska agera om man har en eller flera energitjuvar i organisationen?
– Som chef eller arbetsledare är det viktigt att försöka bli medveten om vad som rör sig på arbetsplatsen – både det som är synligt och det som ligger under ytan. Det gäller att vara uppmärksam på signaler, att lyssna och ta medarbetarnas känslor på allvar. Men det allra viktigaste är att sätta ned foten och säga ifrån när någon blir utsatt. I vissa fall kan det också finnas skäl att organisera om och flytta på personen ifråga.
– Ett företag kan tjäna väldigt mycket, både mänskligt och ekonomiskt, på att sätta stopp för sådana här tendenser. Lyckas man med det leder det både till bättre arbetsklimat och ökad produktivitet. Jag skulle säga att det är en av de mest lönsamma satsningar man kan tänka sig för ett företag.
Kan man inte få energitjuven att ändra sitt beteende?
– Tyvärr måste man nog inse att det är en näst intill hopplös uppgift att förändra en människa med de här personlighetsdragen. Det handlar om personer som saknar både empati och självinsikt. Deras självkänsla är inte äkta utan bygger på att de kan hävda sig emot människor i omgivningen. Om de upplever att de hamnar i underläge känner de sig utnyttjade och fyllda av ångest, säger Ingalill Roos.
Sex sätt att känna igen energitjuven
- Han eller hon kommer nästan alltid med negativa kommentarer och ofta med direkt kritik mot dig i syfte att förminska.
- Han eller hon ifrågasätter allt du gör.
- I en diskussion eller argumentation är han eller hon närmast fixerad vid att få sista ordet. Enligt energitjuven är det alltid en av parterna som går ut som segrare ur en diskussion, och det ska definitivt inte vara du.
- Han eller hon lyssnar inte på det du säger, ställer inga följdfrågor. Energitjuven är helt inriktad på att prata själv, och det han eller hon säger är nästan alltid påståenden som inte öppnar upp för meningsutbyte.
- Samtalet med energitjuven ger dig en obestämbar känsla av att det inte är möjligt att göra rätt.
- Efter mötet med den här personen känner du dig alltid förvirrad och tom på energi.
Sex sätt att bemöta energitjuven
- Försök att se situationen med objektiva ögon och förstå vad det är som händer när energitjuven oförtjänt försöker skuldbelägga dig. Lita på din egen känsla och inse att felet inte ligger hos dig.
- Sätt tydliga gränser genom att inte låta den andre identifiera dig och vad du står för.
- Fråga personen vad han eller hon menar med påståenden som du upplever som konstiga eller orättvisa.
- Om du utsätts för projektion av skuldkänslor, bolla tillbaka genom att säga: jag är ledsen, men så ser jag det inte alls.
- Bemöt kritik och negativa synpunkter genom att säga saker som höjer ditt eget värde.
- Välj bort energitjuvar. Ibland är faktiskt det klokaste du kan göra att glesa ut relationen. Har du ett val kanske det är bättre att sluta träffa en person som tar mer energi än han eller hon ger. Det ligger något sunt i att hålla distans till människor som sårar oss.