Det säger Christer Sanne som jobbat med framtids- och hållbarhetsfrågor i hela sitt yrkesliv. Som planerare och utredare och som lärare och forskare – bland annat på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH. Inte minst har han intresserat sig för arbetstidsfrågan.
– Man kan väl säga att jag har försökt gå uppströms när det gäller hur vi ska komma till rätta med det faktum att vi skitar ned vår miljö genom att förbruka jordens råvaror och resurser i en allt högre takt.
Orsaken är ju ganska enkel – vi producerar för mycket samtidigt som vi får allt mer pengar till konsumtion. Ska vi komma till rätta med det måste vi jobba mindre. Konstigare än så är det inte, säger Christer Sanne.
Ekvationen går inte ihop
Under en stor del av 1900-talet förde arbetarrörelsen och fackföreningarna en framgångsrik kamp för kortare arbetstid. 1919 infördes åtta timmars arbetsdag och 48 timmars arbetsvecka genom ett beslut i Sveriges riksdag. 1938 lagstiftades det om två veckors semester och under den ekonomiska expansionen efter andra världskriget kom besluten om ytterligare arbetstidsförkortning slag i slag. Först en tredje semestervecka, därefter beslut om 45 timmars arbetsvecka och sedan kom semestervecka nummer fyra. 1970 sade sedan riksdagen ja till 40 timmars arbetsvecka. Men sedan var det stopp. Förutom införandet av en femte semestervecka har det inte hänt mycket på arbetstidsfronten på snart 50 år.
– Från 1970 och fram till nu har produktiviteten fördubblats. Vi producerar alltså dubbelt så mycket per arbetad timme. Trots det jobbar vi lika mycket. Man behöver inte vara något snille för att räkna ut att det inte håller från ett miljöperspektiv, säger Christer Sanne.
Överklassen ett föredöme
I sin bok Keynes barnbarn har han beskrivit hur den brittiske nationalekonomen John Maynard Keynes på 1930-talet förutspådde att vi inom ett par generationer skulle vara nere i 15 timmars arbetsvecka. Enligt Keynes borde det vid den tidpunkten vara fullt tillräckligt för att tillfredsställa våra materiella behov. Invändningar om att en sådan ordning skulle leda till sysslolöshet, lösdriveri och upplopp bemötte han med argumentet att den engelska överklassen utgjorde ett levande bevis för att det går alldeles utmärkt att låta bli att arbeta.
– Jag delar den uppfattningen. Jag har ett stort förtroende för folks förmåga att sysselsätta sig själva. Med mindre arbetstid skulle människor få chansen att njuta mer av livet. Och de skulle vara tvungna att söka andra livsvärden än shopping och ständiga charterresor. Jag är övertygad om att det skulle innebära en vinst inte bara för miljön utan också för människors livskvalitet, säger Christer Sanne.
Vad är din förklaring till att arbetstidsfrågan verkar politiskt död i hela västvärlden?
– Ja, det undrar man. Det är minst sagt förvånande att inte ens miljöpartiet vågar ifrågasätta ständig ekonomisk tillväxt som ekonomisk modell. Miljöpartiet verkar ju ha släppt frågan om minskad arbetstid. En förklaring är att välfärden kräver allt mer för att jobben där sällan går att rationalisera. Istället för att höja skatterna för välfärden, för det vågar man inte, så eldar man på under konsumtionen för att få in mer skatter. Men sedan finns också den här månghundraåriga skräcken för lösdriveri som spökar i bakgrunden. Arbetet blir ett sätt att hålla människor i schack.
Samtidigt hävdar ju många att tillväxt och teknisk utveckling är det som ska hjälpa oss att klara miljö- och klimatutmaningarna.
– Den tron ser jag som ganska förljugen. Det budskapet bygger på att det skulle vara möjligt att både ha kakan och äta den. Man måste ha klart för sig att tillväxt är ett särintresse – inte ett allmänintresse. Somliga vinner på tillväxt, en del vinner stort, men väldigt många är förlorare. Ta bara de som drabbas av miljöskador eller sliter ut sig på grund av ett alltför högt arbetstempo.
”Fantastiskt exempel”
Men även om någon generell minskning av arbetstiden inte verkar vara i sikte finns det mycket som kan göras – av såväl företag och organisationer och enskilda – menar Christer Sanne.
– Toyota i Göteborg är ett fantastiskt exempel. Där införde man på eget initiativ sextimmarsskift med bibehållen lön redan för snart 20 år sedan. Där upptäckte man att man faktiskt fick mer arbete utfört på kortare tid. Samtidigt minskade både sjukfrånvaron och personalomsättningen.
Själv är Christer Sanne pensionär numera. Han är fortfarande aktiv som debattör och författare, men tar det betydligt lugnare.
Och när du var yrkesverksam, levde du som du lärde då genom att arbeta mindre?
– Nej, det kan jag inte påstå. Jag har alltid trivts med mitt jobb och jag har känt att jag har gjort nytta. Samtidigt måste jag medge att det resulterade i att jag fick inkomster som jag egentligen inte behövde. Det blev väl många resor sedan när man fick chansen som pensionär.
– Men även om jag kanske inte varit en optimal förebild hoppas jag att människor kan ta till sig mina argument. Jag tror verkligen att det här är en nödvändig utveckling. Jag har genom åren blivit allt mer av en aktivist. Därför tycker jag att det känns väldigt bra att allt fler är beredda att ta ett större personligt ansvar – till exempel genom att minska sitt flygande.
Fem skäl till att vi behöver arbeta mindre (enligt Christer Sanne)
- Klimathotet kräver radikala åtgärder
Klimathotet när en realitet. Laddstolpar och solpaneler är bra, men ska vi uppnå hållbarhet på allvar måste vi ändra vår livsstil. Det mest radikala steget är att jobba mindre. - Vi konsumerar för mycket
De senaste 50 åren har produktiviteten fördubblats. Ändå jobbar vi lika mycket som för 50 år sedan. Vi producerar mer prylar och tjänar mer för att kunna köpa dem. Skulle alla i världen leva som i Sverige behövs det 4,2 jordklot för att klara råvaruförsörjningen och miljön. - Det allt högre tempot i arbetslivet leder till ohälsa
Sjukskrivningar och ohälsa ökar. Trots att vi har högre materiell standard än någonsin mår många människor allt sämre. Och medan de som har jobb sliter ut sig lider andra av arbetslöshet. Genom kortare arbetstid skulle fler kunna jobba lagom mycket – och må bättre. - Digitaliseringen kommer att ta över många arbetsuppgifter
Flera rapporter pekar samstämmigt på att många jobb kommer att försvinna till följd av digitalisering och robotisering. Ytterligare ett skäl till att jobba mindre. - Och, trots allt – minskad arbetstid behöver inte innebära minskad produktion
När Toyota införde sex timmars arbetsdag med bibehållen lön i sin bilverkstad i Göteborg för 20 år sedan ledde det inte till minskad produktion. Däremot ökade trivseln bland de anställda och sjukfrånvaron minskade.