Företag har mycket att tjäna på att ta in externa styrelseledamöter. Något som exempelvis bekräftas i en avhandling av Kent Sahlgren vid Göteborgs Universitet. Hans forskning visar att genom att rekrytera minst 50 procent av styrelsen externt kan ett tillväxtföretag tredubbla sin försäljning på tre år.
Grundläggande i styrelsearbetet är kontrollfunktionen för att undvika misstag i bolagsledningen. Men som styrelseledamot handlar det också om att ge professionella råd om strategier och annat som rör bolagets framtid, samt att bidra med sitt nätverk och eventuell specialistkunskap som bolaget har behov av. Kan du mycket om digitalisering, hållbarhet eller CSR-frågor är du extra eftertraktad som styrelseledamot för tillfället.
Maria Öhman är vd för Styrelseakademien som är en oberoende medlemsorganisation med avdelningar över hela landet. De utbildar årligen 2 000 personer i styrelse- och ägarfrågor och erbjuder bland annat en kandidatbank med styrelseproffs för att främja utvecklingen av styrelsearbetet.
– Det är smickrande att bli tillfrågad om att arbeta i en styrelse, men för att lyckas är det viktigt att du är intresserad, engagerad och har tid. Det kräver betydligt mer tid och arbete än att bara delta på styrelsemötena, säger hon.
Matchningen viktig
Maria Öhman önskar att fler ägare skulle inse nyttan av att ta in externa styrelseledamöter. Att tillföra erfarna personer som inte är involverade i den dagliga driften av företaget öppnar upp för nya strategiska vägval. Men det är viktigt att matchningen mellan dig och bolaget i fråga blir bra. Det behövs en samsyn på företagets framtid och drift för att du ska kunna bidra.
– Det är lätt att bli lite för glad för att bli tillfrågad. Försäkra dig därför om att du förstår vad ägarna vill och att du delar deras vision för företaget. Hur vill de att du ska bidra? Vad tillför du och vilken roll tänker de sig att du ska fylla? Dessutom är det bra att minnas att styrelsearbetet är ett lagarbete. Du måste känna att du kan samarbeta med de övriga styrelsemedlemmarna, säger hon.
Stort ansvar
Får företaget problem kan även du som styrelseledamot drabbas. Du har både skadeståndsansvar, straffansvar och betalningsansvar. Det finns med andra ord en del lagar som du måste förhålla dig till och ha kunskap om. Aktiebolagslagen, årsredovisningslagen, bokföringslagen och skatteförandelagen är några exempel. Maria Öhman tycker därför att det är viktigt med utbildning för den som ska arbeta i en styrelse.
– Genom att vara påläst och teckna en styrelseansvarsförsäkring kan du minska risken att hamna i tråkigheter. Att ha koll på att lagar följs och att ekonomin sköts affärsmässigt i bolaget är avgörande. Speciellt viktigt är att företaget betalar sina skatter i tid, avslutar hon.
Tre tips för den blivande styrelseledamoten
- Lägg kraft på att försäkra dig om att du och företaget passar varandra. Ta reda på vad ägarna vill med bolaget. Vad tillför du? Ta reda på vilken roll ska du ha i styrelsen och se till att du kan samarbeta med de som redan ingår i styrelsen.
- Gå en styrelseutbildning. Där får du kunskap om juridiken och vad du kan göra inom ramen för styrelsearbetet, om ditt ansvar och dina skyldigheter. Inte minst får du också möjlighet att bygga ett nätverk. Teckna gärna en ansvarsförsäkring om det är möjligt.
- Säkerställ att du har tillräckligt med tid för styrelsearbetet. Du måste vara påläst, förberedd och engagerad för att kunna tillföra något till bolaget.
Fakta om ditt ansvar som styrelseledamot
Skadestånd
En styrelseledamot kan under vissa omständigheter bli skadeståndsskyldig gentemot aktiebolaget, aktieägare eller andra som berörs av verksamheten. Styrelseledamoten ansvarar för skador som har orsakats av oaktsamhet om hen har agerat i strid med aktiebolagslagen, årsredovisningslagen eller bolagsordningen.
På årsstämman ska aktieägarna fatta beslut om styrelseledamöterna och den verkställande direktören ska beviljas ansvarsfrihet för det år som har passerat. Om ansvarsfrihet beviljas kan aktiebolaget som huvudregel inte väcka skadeståndstalan för det år som beslutet gäller.
Personligt betalningsansvar
Att inte skicka in årsredovisningen till Bolagsverket inom femton månader från räkenskapsårets utgång och att inte upprätta kontrollbalansräkning är två av flera situationer som medför ett personligt betalningsansvar för styrelsen. Om en styrelseledamot, verkställande direktör eller en suppleant begår ett brott vid utövandet av uppdraget kan hen dömas till ett personligt betalningsansvar.
Källa: Bolagsverket