Tillhör du dem som gärna skjuter på svåra eller tråkiga uppgifter så är du inte ensam. För de flesta fungerar livet ändå, men undersökningar visar att 20 procent har ett återkommande mönster av att skjuta upp vilket leder till ångest och problem.
En som själv brukade vara en ”skjutauppare” är David Stiernholm. Sen 15 år försörjer han sig som struktör. Han skriver böcker i struktur, ger ut ett populärt nyhetsbrevet i ämnet varje vecka samtidigt som han reser land och rike runt för att föreläsa och arbeta som strukturkonsult på olika arbetsplatser. David Stiernholm beskriver sig själv som ”lättstörd och distraherad”:
– Allt började med att jag själv behövde förbättra min struktur. Hade jag själv haft lätt för det hade jag kanske inte förstått att det gick att jobba med detta. Jag letade fram olika verktyg och metoder som jag kunde tillämpa i min egen vardag. Sen förstod jag att många brottas med det här och insåg att det gick att göra detta till ett arbete, säger han.
Därför skjuter vi upp
Det finns en mängd anledningar till vi skjuter upp saker berättar David Stiernholm. En av de vanligaste är att uppgiften är för omfattande eller otydlig. Då är det enklare att göra sådant som går snabbt och enkelt istället. Det är behagligare att göra det som tar kort tid och som inte kräver en stor arbetsinsats.
– Andra vanliga orsaker är när något är tråkigt och man väljer att göra något roligare istället. Det kan också vara att man inte känner att man behärskar uppgiften, den känns för krånglig eller obehaglig. Eller att man har alldeles för höga ambitioner så man har svårt att ens komma igång. Ju fler gånger man skjuter upp, ju tråkigare blir det att få gjort saken.
Varför är det så svårt att sluta skjuta upp?
– Många vet inte hur de ska göra för att sluta. Det är dessutom en utmaning att förändra sitt invanda beteende eftersom det behövs mycket träning och stor uthållighet. Om du är för stressad orkar du inte göra saker på nya sätt eftersom det tar mer kraft än att göra som vanligt. I de situationer då vi som bäst behöver struktur är det ironiskt nog som störst risk att vi frångår de vanor som skulle kunna hjälpa oss, säger David Stiernholm.
David Stiernholms bästa tips för dig som vill sluta skjuta upp
- Om uppgiften är för stor och omfattande så dela upp uppgiften i flera mindre steg och skriv en lista. Helst ska inget på listan ta längre än en timme så att du får anledning att bocka av saker många gånger under dagen. Tänk igenom vad som skulle kunna vara första steget, något som är väldigt enkelt och kort, så att du snabbt kommer igång. Ett litet extra tips är att skriva ”börja” framför stegen. ”Börja redovisa kvitton” är lättare att ta sig an än ”Redovisa kvitton”.
- Om något känns krångligt eller du ska göra något som du inte helt behärskar, ta hjälp. Tänk efter vem skulle kunna hjälpa mig, vem kan det här ämnet bättre än jag. Våga fråga och våga till och med att fråga efter någon som du kan fråga!
- Om något känns tråkigt, hur kan du göra det roligare eller mer njutningsfullt? Kan du sätta dig på ett trevligt ställe med en kaffe? Kan du belöna dig på något sätt när uppgiften är klar? Kanske räcker det med en bra låtlista. Tänk igenom vilka förutsättningar du behöver för att få gjort tråkiga uppgifter lite enklare.
- Om något känns obehagligt att göra så är det sällan så obehagligt som du föreställer dig i verkligheten. Det kan vara en hjälp att skriva ner det du befarar kommer att hända. För sedan statistik över hur ofta det verkligen sker och vad hände istället. Du kommer säkerligen att bli förvånad över hur sällan det du fasar för faktiskt inträffar.