Idag vet Kim vad som är viktigt att tänka på för den som har kreativa ambitioner och rent av vill kunna leva på dem. Tillsammans med Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson har hon också skrivit en bok på temat.
– Framförallt handlar det om att våga tro på sig själv. Men det rådet är kanske det allra svåraste att leva efter, säger hon.
Tvivlet kom i tonåren
På den punkten talar hon av egen erfarenhet. För trots att hon som barn fick massor av positiv respons på sitt skrivande vågade hon inte tro på att det hon gjorde riktigt dög.
– Min allra första berättelse skrev jag när jag var åtta år. Den hette Röda slottets hemlighet. Mina klasskamrater älskade den och sporrad av deras entusiasm började jag göra en egen tidning med noveller och följetonger. Jag sålde den för tio öre till vänner, släkt och bekanta. Det var nog då jag lärde mig betydelsen av att skapa cliffhangers.
– Jag fortsatte att skriva under hela min uppväxt, men när jag blev tonåring hände det något. Jag började tvivla på mig själv och slutade att visa upp mina berättelser för andra.
Skrev gjorde hon ändå i samma rasande takt, men berättelserna gömde hon i en byrålåda. Åren gick och Kims författarskap blomstrade. Det enda problemet var att hon bara hade en enda läsare – Kims man hade hittat hennes gömställe.
– Han gillade det jag skrev och tyckte jag borde skicka in till något förlag. Men för mig kändes det som ett alldeles för stort steg. Jag var rädd för att få kritik. Rädd för vad det skulle göra med mig. Skulle resultatet bli att jag slutade skriva? Det ville jag ju minst av allt.
En raffinerad plan
Men Kims man gav sig inte så lätt. Han funderade ut en raffinerad plan som han iscensatte på en 40-årsfest för en av Kims väninnor.
– På kalaset presenterade han mig som författare inför alla de andra gästerna. Han fick förstås en rejäl utskällning när vi kom hem, men på festen blev alla väldigt nyfikna. De undrade varför de inte sett mina böcker i handeln, eller läst om dem. Och senare ringde folk hem till mig och berättade att de frågat efter mina böcker i sin bokhandel men inte hittat något. Jag tror helt enkelt att de sinsemellan bestämt sig för att inleda en tjatkampanj för att få något att hända.
Det var den knuff Kim behövde. Hon skickade ett smakprov av en av sina berättelser till en väninna som hon kände stort förtroende för. I följebrevet gjorde hon klart att hon bara ville bli kontaktad om väninnan tyckte berättelsen var bra.
– Hon ringde redan dagen efter och sade att det bara var ett fel med berättelsen. Den var för kort. Hon ville läsa hela.
Tog mod till sig
Nu tog Kim mod till sig och skickade in sitt manus till ett av Sveriges större bokförlag. Först hörde hon inget, men två år senare ringde en förlagsredaktör. Jättebra, var omdömet, och visst, boken skulle ges ut.
Boken, Tillbaka till Pompeji, en historisk berättelse för ungdomar från 10 till 99, blev en dundersuccé. Den sålde 11 000 ex redan första veckan. Sedan dess har det blivit ytterligare 49 titlar och Kim har fortsatt att leverera försäljningssuccéer. Sedan många år ger hon dock ut sina böcker på eget förlag.
Startade eget förlag
– Det var ett beslut jag fattade efter att en redaktör velat skriva om ett av mina manus nästan till oigenkännlighet inför utgivning. Min mentor, författaren Lennart Frick, har alltid sagt till mig att akta mig för att ge ut något jag inte kan stå för till hundra procent. Därför bestämde jag mig för att lära mig allt om bokutgivning. Jag ville inte vara beroende av andras godtycke för att bli publicerad.
Numera finns Kims böcker tillgängliga via alla stora bokhandelskedjor, men i början handlade en stor del av jobbet om att marknadsföra böckerna.
– Oj, vad många bokhandlare jag reste runt till och signerade böcker. Och jag minns hur liten jag kände mig när jag var med på Bokmässan första gången.
Blekinges Astrid Lindgren
Idag betraktas Kim av många som en ikon inom egenutgivningsbranschen. Men omdömet hon är mest stolt över är ”Blekinges Astrid Lindgren”. Ett uttryck som fanns med i en recension av hennes första bok och som har hängt med sedan dess.
– Jag är stolt över att bara nämnas i samma mening som Astrid Lindgren. Och jag är faktiskt stolt över vad jag har lyckas åstadkomma av min kärlek till skrivandet så här långt. Men det hade aldrig varit möjligt utan alla mina fantastiskt hängivna läsare. De ger mig så otroligt mycket kärlek och energi.
Föreläsningar och skrivarkurser
Och Kim är noga med att ge tillbaka. Hon ger ofta föreläsningar runt om i Sverige, hon håller skrivarkurser och hon svarar ofta på frågor via e-post och sociala medier.
– Ofta handlar de om mina böcker, men minst lika ofta vill människor ha råd om hur de ska kunna förverkliga sina drömmar. Det är så många som skriver och vill nå ut till en publik. Men det kan också handla om andra former av kreativ verksamhet. Många av alla de jag har stöttat under de här åren har verkligen lyckats förverkliga sina drömmar. Några har blivit författare, andra har hittat andra vägar att leva på sin kreativitet, säger Kim.
Vilka råd har de då fått? Ja, här kommer några av Kims viktigaste.
Sju tips för att förvandla kreativiteten till ett yrke
- Var öppen för möjligheter
Se dig omkring och var vaken för de chanser som uppstår. Ditt första jobb kommer kanske inte att vara att sjunga på Metropolitan, och du kanske inte blir antagen av Bonniers på första försöket. Men ställ upp om du hittar en skrivartävling och kanske kan du få sjunga på en mindre tillställning på din hemort. Drömmer du om att bli skådespelare? Gå med i en teatergrupp! - Bygg nätverk
Det är viktigt att lära av andras erfarenheter. På Facebook finns massor av grupper för just din kreativa disciplin. Gå med i grupperna som passar dig bäst, knyt kontakter och utbyt erfarenheter. På så sätt kan du hitta vänner som delar just ditt intresse och få kreativa bollplank. - Skaffa en mentor
Ta kontakt med någon som har lyckats och som du tycker är bra. Ofta blir folk glada över att kunna hjälpa till och stolta över att någon vill ha deras råd. Tänk på att en bra mentor är någon som hjälper för glädjen att hjälpa. Är det någon som vill ha betalt för sina råd blir det inte något bra mentorskap. - Visa att du finns
Våga vara personlig. Visa upp resultatet av ditt arbete. Var inte rädd för att ringa upp eller besöka personer, företag eller föreningar som skulle kunna hjälpa dig att uppnå dina mål. - Lär dig att ta kritik
Att tro på sig själv betyder inte att man ska låta bli att lyssna på andra. Se till att utvecklas och bli bättre på det du gör. Läs, öva, gå kurser. Lyssna på människor du har förtroende för, ta till dig deras synpunkter och lär av dem. Att ta till sig kritik är bland det svåraste som finns, men det är en förutsättning för att kunna utvecklas. - Omge dig med balkongmänniskor
Vissa människor lyfter andra, de ger utan att begära något tillbaka. Du märker ganska snabbt vilka de är. Se till på att fokusera på dem i dina kontakter både i verkliga livet och i dina digitala nätverk. Men akta dig för källarmänniskor – de som drar ned och tar utan att ge något tillbaka. - Ta små steg
Våga ta steget framåt, men var försiktig. Belåna inte villan och satsa allt för att ge ut din första bok. I början ska du hellre ta små babysteg än satsa på jätteklivet som förändrar allt direkt. Ge inte upp. Det här är ju din dröm. Håll fast vid den även när det känns motigt.