Förra året startades det drygt 64 000 aktiebolag och enskilda firmor. Av dem var en förkrossande majoritet, 75 procent, aktiebolag. Andra bolagsformer som kommanditbolag, handelsbolag och ekonomiska föreningar förekommer än men i mycket mer begränsad omfattning.
– Runt 2010-2011 såg vi att trenden svängde om och allt fler startade aktiebolag istället för enskild firma. Det beror bland annat på att man sänkte gränsen för aktiekapital från 100 000 kr till 50 000 kr och att revisorsplikten delvis avskaffades vilket gynnar småbolagen mest, säger Darja Smisovsky, jurist och rådgivare på Almi Företagspartner i Malmö sen 14 år.
Utvärdera riskerna
Så hur ska du tänka när du väljer bolagsform? Darja Smisovsky rekommenderar att man utgår från en riskbedömning. Om du startar enskild firma krävs inget aktiekapital, men i gengäld blir du personlig ansvarig för verksamhetens skulder och åtaganden. Det innebär att du är skyldig att betala med privata medel om det inte finns pengar i företaget. Något som kan vara förödande.
Om du exempelvis säljer tjänster eller erbjuder enklare service, är det ofta inte nödvändigt att starta ett aktiebolag. Men vill du handla med varor, ta banklån, hyra lokaler, anställa personal och liknande, då kan du med fördel välja aktiebolagsformen. Ett AB kan också vara bättre ur ett varumärkesperspektiv eftersom många uppfattar det som mer seriöst och något som signalerar att du menar allvar med ditt företagande. Men läs på ordentligt. Bara för att du har ett aktiebolag är du inte helt skyddad från att slippa personligt ansvar för bolagets skulder.
Det vanligaste misstaget
Darja Smisovsky tycker att många trots allt fokuserar för mycket på den administrativa delen av att starta eget. Hennes tips är att lägga mer fokus på själva affärsidén, testa den i liten skala och vidareutveckla.
– Fundera om det finns liknande produkter eller tjänster på marknaden. Vad gör din idé unik? Vem är dina kunder och vilka behov löser du? Och glöm inte kolla konkurrenternas erbjudande. Sen borde man vara uppriktig och titta på sig själv, identifiera det du är duktig på. Vad kan du fixa själv och vad behöver du ta hjälp med, avslutar Darja Smisovsky.
Darja Smisovskys råd till nyföretagaren
Nätverk och omvärldsbevakning
Nuförtiden är det enkelt att få stöd kring företagande. Det finns jättebra sajter om företagande som exempelvis företagande.se och startaeget.se, verksamt.se, rådgivning via Almi, Nyföretagarcentrum och liknande. Ta vara på det!
Bolagsform
Gå gärna en kurs och lär dig mer om de olika företagsformerna. Det finns både e-kurser och fysiska kurser där du kan passa på att bygga nätverk också. Reglerna kring varje bolagsform kan vara snåriga. Inte minst vad gäller ägarens ansvar, skatter och sociala avgifter, hur din sjukpenninggrundande inkomst räknas, pension, hur många karensdagar som gäller vid sjukdom, hur företagsnamnet är skyddat mm.
Finslipa affärsidén
Många fokuserar på administrativa frågor när man i själva verket bordet ägna tid åt att putsa på affärsidén. Fuska inte med förarbetet. Gör SWOT-analys, undersök marknaden och kundernas behov, kolla nya trender, utveckla dina idéer utifrån hur marknaden ser ut idag. Glöm inte bort att tänka framåt också, vad tror du om hur din affärsidé utvecklas i framtiden.
Aktiebolag eller Enskild firma – en översikt (källa: verksamt.se)